Hashtag: Throwback

Assalamualaikum,







Cerita setahun yang lepas and now I really need a short getaway. 
Counting days.
Tak sabarnyaaaaaaaaaa....

Till then,


Bubbye!

Suka Hati Kalian Nak Letak Tajuk Apa

Assalamualaikum,

Last post aku lima bulan lepas. See. Dah agak dah. Memang aku ade masalah besar dalam meng-istiqamah-kan hati nak update blog nieh secara kerap. Malas weyh. Banyak je benda nak cerita tapi malas nak menaip. Well, amira dan pemalas mana boleh lari jauh. We are meant to be together. Gittew.

So, apa cer kalian? Aku sebenarnya kena tinggal dek mama dengan nisa kat tengah tengah KL Fest nieh haa. Deme pegi shopping dan aku memang tade nawaitu nak ikot. Malas dan penat. Ewaahh. Macam laa aku keje buat ape sangat kan yang nak penat beriya. Kahkahkahkah

Pagi tadi aku ade interview. Dekat tadika. Position ape, korang tayah tau. Cukup korang tau yang aku bukan nak jadi cikgu tadika. Kau gila, kalau aku jadi cikgu tadika. Kesian anak anak orang. Mati terseksa. Hahahaha. 

Kenapa cari keje lain?
Kenapa tak keje dengan mamayah?
Kenapa tak berniaga je?

Ntah laa. Mungkin masih ada sifat rebel dalam amira nieh. Atau mungkin juga dia degil. Boleh jadi dia tak puas main main. Boleh jadi jugak dia masih tade tujuan hidup. Ntah. Banyak possibility. Korang buat laa assumption sendiri nak amek jawapan yang mana. Aku okey je. Wa tade hal! Gittew. 

Sebenarnya blog post nieh tade motip. Just nak buat hilang boring je. Sesuatu sangat kan. Kah!


Latest Amira.
Tinggi masih lima kaki ngam ngam.
Berat forever tak consistent.
Rambut dah pendek tapi dalam usaha nak pendekkan lagi.
Comel masih sama.
Puuihh!

Done melalut.
See you lagi lima enam bulan.

Till then,

Adios!

Nov'13 to Apr'14

Assalamualaikum,

Last published October 2013. Now dah end of April 2014 mieraa oii. Bapak lama kau tinggalkan blog nieh. Nasib baik laa password and email sama ngan dengan akaun google kalau tak besar potensi aku lupa email ngan password blogger. Apa pon tak boleh.

Dah enam bulan aku tak update, so meh laa aku update secara pukal pasal ape dah jadi dekat aku sepanjang blog terabai nieh haa.

November, 2013.

20 November 2013.
A day to remember.

Mak Lang, Pak Lang, Mak Teh, Mak Ngah and Manja datang. Yay.!!

Januari 2014.

December kita skip sebab tade benda best jadi laa aku rasa Ahaks!!

Mandi Sungai Gabai tapi kali nieh tak boleh nak mintak sesape yang hensem tolong park kan kereta.
I is sad. Kah!

Melepak. Kitorang tak panggil reunion dah sebab jadah ape reunion almost twice a month.
By the way, eh eh kawan baik sapa kat tengah tuh. Kah!

Birthday treat. Thank you, orang sebelah.

Nenek datang. Love you, nek!

February 2014.

First day masuk office.

Extreme Park, Bukit Cerakah.

Hantar borang nak sambung study.

Melepak untuk kali yang keberapa tak ingat.

March 2014.

Ina dah kawin.!!

The one and only girl sebab Teha dah start sambung master.

April 2014.

Blue Lagoon, Port Dickson. 
Lepas habis kelas sebab konon nak release tensen tapi jadi benda lain pulak.

Being the only girl. Again.

Latest. Teha balik cuti so aku dah tak sengsorang. Thank God. Hahaha

Dah suku tahun 2014 aku hadap. So far so good. Banyak yang baik daripada yang buruk. Alhamdulillah. Nak kata semua baik kang dah macam in denial pulak. Hakhak

So now i'm officially a student of BBA, at the same time in process nak amek lesen tourist guide dan pekerja on off dekat company sendiri. Boleh macam tuh.? Kedengaran syok sendiri tapi dah nama blog aku, so suka hati aku laa. Yedak.?

Aku akhiri blog kali nieh dengan harapan next post bukan pada 6 7 bulan akan datang. Ahaks!

Till then,

Adios!!

#sks1

Assalamualaikum,

Sks1 stands for Sekolah Kebangsaan Sentul (1) and yes, aku still contact dengan kawan kawan skolah rendah. Ohsem bukan.? Friendship dah 15 years and still counting. Selalu kitorang reunion once a year and selalu time raya puasa sebab time tuh semua cuti. Al maklum laa semua pakat study jejauh so nak jumpa pon payah.

Tahun nieh rekod sebab aku dah tiga kali reunion.

From left : Teha, Remy, Afiq Zul

From left : Azai, Dayah, Me myself, Teha.

Ini kitorang punya first meeting. Raya kebape aku dah lupa. Huahuahua. Time nieh tengah lepak dekat Hayaki, Danau Kota lepas pegi open house rumah Yka. Kau mampu lepas pegi open house pastuh sambung makan. Gila betol dakdak nieh. Time pergi open house tuh ramai jugak yang ade tapi sebab open house abis lambat (salahkan waze bongok yang buat aku and Nazhif sesat!!) so tujuh orang nieh je yang ade time lepak. Eh, tujuh.? Pic ade enam orang je.? Yea, muka Apis Othman takde sebab dok jauh sangat tak muat nak masuk frame and dia malas bergerak. Sekian cerita first reunion of the year.

Next.............!!!!!!!!!


Yess !! Bertiga je and aku sorang je perempuan !! Beria laa ajak reramai siap aku buat hebahan kat twitter, last last muka si Azai and Remy nieh jugak aku hadap. Stress okey !! Aktiviti waktu tuh just tengok wayang cite Psiko : Pencuri Hati and lepak minum kat Dome jee... Oh cite psiko tuh kitorang tengok sebab si Remy nieh peminat tegar cite melayu. Aku dengan Azai hanya mampu menurut perintah lepas tuh merungut rungut sambil tengok screen. Cite tuh tak best macam cite KIL. I is kechiwa :(

Reunion paling latest....16/10/13..

Muka yang sama kecuali ade tambahan muka Fafa yang depan Azai tuh.

Kenapa muka sama je yang ade.? Sebab dah tawar hati malas nak ajak yang lain. Kang ajak reramai tapi balik balik aku ngadap muka Azai ngan Remy je baik tayah. Hahahaha.. Yang ada nieh pon ada sebab tak tahan kena perli ngan kitorang bertiga. Nasib korang laa kan. Tacing okeyy ajak reramai tapi takde yang nak join. Pastuh bila upload pic kat intagram ade yang sentap pehal tak ajak. Aku penah ajak dulu korang tanak join an, so now kau hadap jelaa pic kitorang. Huahuahuahua(evil's laugh)


Aktiviti takde ape sangat. Start with lunch kat Secret Recipe dibelanja oleh Dayah. Thank you Dayah !! Semoga murah rezeki kau pastuh boleh belanja kitorang lagi. Hahahahaha. Lepak makan berjam jam jugak laa kan sebab lepas tuh plan nak tengok wayang tapi sorang nak tengok cite lain tapi sorang lagi tanak pastuh dok bertekak. Keep bertekak sampai last last decide petang tengok cite Cloudy with a Chance of Meatballs 2 and midnight movie, Insidious : Chapter 2.

Balik rumah dah pukul 2 pagi. Mama hanya mampu perli. Dah masak sangat sebab dengan dierorang nieh probability aku nak balik awal memang macam takde. Lagipon dengan dierorang nieh aku rasa selamat je. Pape jadi, Azai kan ade. Apa guna dia jadi wakil negara in taekwando kalau tak mampu nak protect member member kesayangan kan and kalau pape jadi kat Azai kot dia kena belasah terok ke, pe guna Remy jadi final year's student in medic kalau tak mampu nak selamatkan member kan. Hakhakhakhak. Ya Allah, mintak jauh. Kitorang jarang jumpa and hope tiap kali jumpa takde pape jadi. Insyaallah, amin.


Yang perempuan semua sama tinggi.? Itu ilusi semata sebab aku pakai heels. Kalau pakai flats memang aku jadi jambatan klcc kat tengah tengah Teha and Dayah. Oh, Azai kata kalau aku pakai flats jalan sebelah dia, mesti nampak macam Al Burj Khalifa. Azai tuh memang kalau tak menyakitkan hati aku tak sah agaknya.

Till then,

Bubbye !!

ChurpOut2013

Assalamualaikum,

Abaikan tentang kemalasan aku yang dah dua bulan tak update blog. Padahal dulu konon berjanji paling busuk pon at least sebulan sekali mesti ber-update. Dasar manusia lupa pada janji. Sudah laa kau, amira !! (emosional tetiba)

Lets move on.

Ini cerita dua hari lepas. Penah dengar ChurpOut.? Yezza.. Event yang organise by Churp Churp tuh laa. Tahun lepas aku dah pegi so tahun nieh mesti laa nak join jugak kan.


Gagah gila kau nak pegi Setia City Mall yang dekat hujung dunia tuh. Demi nak join ChurpOut2013 kononnya. Niat asal nak naik public transport je skali tengah hari tuh hujan turun dengan lebatnya kat umah aku nieh haa. Apa lagi merengek laa aku kan. Orang dah semangat skali hujan pulak. Dah puas merengek tetiba dapat whatsapp suruh siap ada orang nak jemput. Hakhakhakhakhak. Sayang lebih laa !!

Three of us dengan sebelah kasut the driver.

Kenapa ada Ain gedik.? Sebab mama suruh bawak dia. Mama saja denda suruh bawak Ain sebab mama tau kalau takde Ain ntah pukul bape aku balik rumah. Good job, ma. Kalau takde Ain memang aku niat nak pegi tengok wayang malam tuh. Hohohoho

Konsep ChurpOut2013 kali nieh open space which is so good sebab macam pegi hari sukan sekolah je aku rasa. Yang buat jadi tak good sebab time kitorang sampai tuh hujan turun dengan bahagianya. Maka sempatlah kitorang tawaf dalam mall beli Aunty Anne sepam dua then kuar balik nak check whether hujan dah berhenti or belom.


Dah laa benda buat atas padang rumput so lecak tayah cite laa kan. Nasib baik aku pakai selipar so tak bersalah sangat laa aku berjalan atas rumput tuh. Mana yang pakai kasut tuh, lepas event kaki pon kecut sebab berendam dalam lecah. Busuk gila weyh !!


ChurpOut2013 kali nieh macam tak semeriah tahun lepas je aku rasa. Tatau laa maybe sebab aku yang datang lambat or sebab hujan yang kejap lebat kejap berhenti tuh but aku rasa macam takde apa sangat. Tahun lepas punya lagi gempak kot. Tahun nieh booth pon macam tak menarik. Kitorang tak shopping pape pon on that day. Tahun lepas punya sampai nak meleleh laa air mata aku dok ingat bape banyak aku spent just for a day.




Yang pasti seronok budak sorang nieh je. Dia kesah apa padang lecak, kaki kotor, baju kotor pon. Dia pegi lari satu padang nak kejar bubble. Sabar gila kitorang kejar dia. Awal awal je laa kitorang kejar. Lelama aku abaikan je.


Bila cuaca dah getting better, organiser keluarkan bean bag nieh haa. So sesape yang dah penat tuh boleh lepak kat bean bag tuh. Dengan angin petang, kat tengah padang pulak, sumpah best lepak situ. Tang bean bag nieh aku salute kat organiser.

Oh korang nampak tak reverse bungee kat belakang Nisa tuh.? Aku ngan orang sebelah dah siap register dah nak main bendalah tuh sekali tengah beratur hujan turun. Like again.? Niceee... maka terpaksa laa kami berlari lari anak masuk mall balik. Sedih gila weyh.............


Overall kitorang happy je join ChurpOut2013 kali nieh. Even hujan, datang lambat, venue jauh gila babeng. Open space concept nieh elok sebenarnya but high risk sebab kita kat Malaysia, cuaca tak menentu. Better buat macam tahun lepas. Bukak booth kat dalam mall and the games and stage kat luar. Yang tahun nieh mana booth, mana games, mana stage pon aku konpius. Just hope kalau ada lagi ChurpOut tahun depan, organiser akan do better.

Dah hujan, maka perut pun lapar. Masuk mall, makan and balik laa apa lagi kan.

nota kechik chumel : That awkward moment bila kau lama dah tak menaip and nak start balik tuh perghhhh...aku rasa macam nak taip delete taip delete je weyh. Tuh laa... Tinggalkan laa lagi blog nieh. Tinggalkan laaaaaaa.................

Till then,

Bubbye !!

Selamat Hari Raya !!

Assalamualaikum,

Lama gila tak up new entry. Konon konon terlalu busy sampai tak sempat jengah blog sendiri but seriously laa memang aku tak sempat. Lama gila weyh tak merayau rayau blogwalking. Rindunyaaaaaaa......

Last 2 months konon nak cite pasal opis before berambus but lastly habuk pon takde. Dasar gila !! Takpe laa.. Tuh boleh tangguh. Nanti nanti laa aku cite.

Now kita cite pasal raya yang dah masuk minggu kedua nieh haa. Dah minggu kedua baru nak wish raya. Better late than never kan.? Hahahahaha

So dikesempatan yang nasib baik ada nieh, aku, Amira Handayani Tamrin nak mintak maap if ada tulisan aku yang menyinggung hati dan perasaan orang yang baca. Kot kot laa time baca entry aku korang terus menyirap memilo ke kan.. Sorry banyak banyak. Sumpah aku tak niat nak menyakitkan hati. Kita sama sama maafkan masing masing yea. Start new life. May everything going smooth. Insyallah.

So mana gambar raya.??

 mamayah

Disebabkan raya kali nieh kitorang raya kami kami je. So raya kali nieh memang sederhana gila. Feeling raya tuh on first day je. Masuk hari kedua dah rasa macam hari hari biasa dah. Pergi beraya pon on first day tuh jelaa.

Family photo. Excuse muka Amsyar tuh. Dia allergic flash. Ngeng gila.

Ini second snap. Pon ke laut gak muka Amsyar. Sudah laa kau, Syan. Gambar raya tahun nieh kau memang the spoiler.

Freestyle nieh elok pulak dia. Stress aku ngan dak nieh.

Ain mana.? Kenapa tak ada dalam gambar.? Budak bertuah tuh tengah main game kat Note ayah time nieh. Kitorang ajak snap pics skali tapi dia refuse. Kusyuk sangat main game. Gasak kau laa Ain. Asalkan kau bahagia. 

Diakhiri dengan pic syok sendiri cik punya blog. 
Jubah recycle ntah tahun bila punya. (boleh tak aku lupa nak amek baju raya kat tailor)
Selendang Ariani tak gosok aku main lilit tanpa pin sebab mama bising pagi raya kepala togel.

Told ya, raya aku simple sangat.

Till then,

Bubbye !

Sweet Escape : Legoland, Johor.

Assalamualaikum,

Okey, secara jujurnya ini adalah kali ketiga aku taip entry dengan tajuk yang sama, isi yang lebih kurang sama. Dua sebelum nieh dah berjaya di-delete sebab aku stuck and rasa macam hampeh hampas apa yang aku taip tuh. Sumpah aku takde idea nak cite apa pasal Legoland nieh tapi kalau tak update kang memang hilang ingatan laa pulak pasal trip nieh. Rugi kan.?

Oh yea, hariney (12/07/2013) dah masuk hari ketiga seluruh umat Islam di dunia nieh berpuasa kan. Selamat berpuasa to all my family, friends, and whoever yang tetiba sesat ke sini. Semoga puasa kali nieh lebih baik daripada sebelumnya. Bertambah segala yang baik. Semoga semuanya baik baik belaka. Amin.

Back to the topic. Siyes aku takde idea, weyh ! Nampak sangat aku pergi sana menghabiskan duit tanpa pape hasil. Wuarghh. Takpe. Learn from your mistakes, Amira. Tajuk bajet sweet escape padahal sweet-nya adalah dalam 50%. Another half tuh boleh masuk kategori sadis.

If you want to know, aku pegi Legoland nieh amek masa 24jam je in total. Naik bus time pegi pukul 4pagi (sabtu) and turun bus time balik (ahad) around 3am. Just nice. So here aku summarize je everything. Senang since aku dah kering idea.

1. Transport to go there from KL.

Aku naik bus from Pudu Sentral pukul 4pagi. Bus apa pukul 4pagi.?! Err..yang tuh tak dapat nak bantu since aku guna orang dalam untuk mendapatkan bus tuh. Hahahaha. If ada yang plan nak naik bus pergi Johor, last bus korang boleh dapat kat Pudu Sentral pukul 12tengah malam rasanya. Itupun ikot nasib kalau ada sebab pudu kan mostly untuk bus ke utara tanah air. So kalau anda lucky, ada laa bus dari Pudu Sentral ke Johor dengan tambang RM 35.

Aku sampai Terminal Larkin pukul 8pagi. Sampai je terus cari sarapan kat situ. Dah kenyang baru cari bus nak pergi Legoland.


Bus Causeway Link from Terminal Larkin - Legoland  or Legoland - Terminal Larkin dengan tambang RM 3.30 seorang sekali jalan. Bus nieh stop kat Hello Kitty Town jugak in between so sesape yang nak pergi Hello Kitty Town pun boleh naik bus nieh. From terminal nak pergi Legoland tuh ada laa dalam plus minus 30 minutes. Kalau nak tau route bus nieh boleh klik sini !

Kitorang keluar daripada Legoland pukul 7pm and bus last from Legoland pukul 730pm. Naik bus kat tempat yang sama korang turun time memula datang tadi. Sampai Terminal Larkin dalam kol 8pm then dinner before cari bus balik KL.

2. First Impression


Since my mamayah and adek adek aku yang lain dah pernah pergi and aku pergi nieh pon sebab deme dapat tiket free time beli tiket harituh so aku dah kena warning awal awal yang tempat nieh panas gaya Gurun Sahara (cehh, macam laa penah jejak Gurun Sahara tuh) but being me, even dah kena warning pon aku boleh lupa nak bawak payung ke topi ke apa. Time sampai depan pintu gerbang Legoland tuh pukul 9 lebih lebih camtuh dah panas membahang okey.

Sumpah time nieh panas bahang dia melampau.

3. Rides and Attraction.

Dah nama pun Legoland, apa yang kau expect.? Rides and Attraction kat dalam nieh memang 100% untuk kanak kanak 12 tahun ke bawah. Kalau umur kau 22 and kau belum kawen and datang dengan kawan kawan, baik kau cross je nama Legoland nieh dalam list travel kau tuh sebelum kau menyesal. Believe me.

Aku just naik a few rides je rasanya. Less than five i think. Tuh pon naik dengan muka merah tahan panas. Sumpah aku tak tahan panas kat situ. Takde tempat berteduh kot. Aku cadangkan korang datang sini lagi 5 10 tahun. Time tuh sume pokok yang dia tanam now dah besar so redup sikit tempat nieh. LOL
Sumber : Google
Project X nieh first ride yang aku naik. Masuk je terus nampak benda alah nieh so naik jelaa. Memula nampak cerun gila slope dia sekali naik alahai comel je time turun slope. Patut laa bebudak boleh naik. Ciss, tipah tertipu !

Lepas naik nieh, aku pandang kiri sikit and nampak tempat best !


Aku lupa pe benda ntah nama tempat nieh tapi dia tempat bebudak main lego. Aku heret dak sebelah masuk sini sebab dalam nieh ade air cond. Barulah nyaman tak melekit badan.

Aku takde idea kot nak buat apa ngan lego lego tuh sume. Aku tengok bebudak kecik lain punya lego sume power power. I is jeles !


Orang depan aku punya. Dia bangga gila dapat buat benda alah nieh konon macam condong sikit. Perangai riak tak abis abis. Nasib ramai orang dalam tuh kalau tak aku lempar keluar dah lego dia tuh.

Dah puas sejam main lego, kitorang kuar konon nak tengok rides apa yang best tapi aku macam takde satu pon yang menggugat nafsu serakah aku. Maybe faktor cuaca. Aku kan puteri lilin. Sekali kena panas mula laa mood aku swing. Sume benda yang orang sebelah ajak main aku geleng.

Sumber : Google
Pastuh nampak pulak 4D show nieh. Apa lagi terus masuk semata mata nak air cond lagi. Terok kan perangai. Hahahaha. 4D yang biasa biasa je aku rasa. Sempat short nap laa jugak. Hahahahaha

Sumber : Google
Aku panggil ride nieh Menara Taming Sari sebab dia sebijik cam yang kat Melaka tuh. Again, naik sebab nak air cond. Azab berator nak naik benda nieh sama macam azab time berator main go-kart kat Genting Highland harituh. Sigh~

Sumber : Google
The Dragon nieh aku main 2 kali sebab dah tatau nak watpe dah. And last ride kitorang........








Jeng










Jeng









Jeng










Sumber : Google
Ini wajib korang try. Ini laa pun ride yang paling best aku rasa kat Legoland nieh haa tapi aku warning korang awal awal kalau nak main nieh sila make sure korang ada extra baju seluar full set siap yang dalam dalam tuh skali. Siyes lenjun dia tak tipu. Kuyup weyh.


Anak gajah biru comel tuh orang sebelah aku dapat lepas spent 50hengget main tikam ! Gila kan. Dia tak puas hati selagi dia tak menang. Total dia spent main tikam kat Legoland nieh dalam 70hengget kot rasanya. Membazir. Duit tuh bagi aku beli makanan lagi bagos !

Attraction kat sini apa je ek.  Hmm. Miniland laa kot. Aku tak snap any pic kat sini. Aku cilok pic adek aku je. Jadi laa kan daripada takde langsong.

Taj Mahal.

Nieh apa weyh.? Borobudur ke Angkor Wat.?

Masjid katne ek.? Brunei ek.? Ntahh. Hahahaha

3. Makanan

Aku singgah dua restaurant je time kat sini. Pizza Mania kat area Imagination and The Cafe kat area The Beginning.

Sumber : Google
Masuk Pizza Mania nieh for lunch. Dalam nieh just ada pasta and pizza je. Benda lain kau g cari kat restaurant lain. Pic makanan takde since henset takde di tangan time nieh. Sadis. Kitorang order Pizza Beef-pe-kebenda-ntah and Seafood Marinara Pasta. Tambah satu veggie soup yang masin so total RM60++. Tak ingat exactly harga bape since bukan aku tukang bayar. Makanan so so je tapi mahal melampau. Orang sebelah aku kata pizza punya crust macam biskut.

Sumber : Google

The Cafe nieh kitorang masuk time hi-tea. Konon konon masuk nak beli air je last last aku nampak bread and butter pudding !! Terus mata berkaca kaca pandang orang sebelah. Dia pun redha je belikan satu. Yeehaa.

Tukang Serve : Nak tambah vanilla ice cream on top tak.? Lagi sedap.
Me : Naaakkk !!!

Time cakap nak tuh memang teruja gila. Rugi sebab takde henset kalau tak aku dah canang dah kat orang ramai pasal bread and butter pudding sedap tuh. Dah laa sedap, banyak pulak. Berbaloi laa dengan harga dia. Kalau korang pergi Legoland nieh jangan lupa masuk The Cafe order satu bread and butter pudding okey. Siyes korang takkan menyesal !!

Oh lupa, aku ada benda nak bagitau for those yang plan nak pergi sini, aku nasihatkan kalau nak makan better korang kuar jap dari Legoland nieh. Mintak cop kat yang jaga gate kata korang nak keluar jap and nanti nak masuk balik. Nanti bila nak masuk balik just tunjuk tiket korang je. Kat luar gate Legoland nieh ada Secret Recipe, KFC, The Manhattan Fish Market, which harga lagi berbaloi and lagi sedap daripada korang spent kat makanan mengarut ngarut dalam Legoland nieh. Oh bread and butter pudding is the only exception !!!

4. Souvenir

Kalau duit berlebih boleh laa beli pape buat kenangan kat sini sebab aku rasa harga barang kat sini dah macam aku pegi Legoland Florida. Mengarut ngarut harga dia. T-shirt biasa just ada tulis Legoland dah RM70. Orang sebelah aku kata baik kita beli baju kat Zara kalau gini harganya.

Payung yang ngam ngam untuk aku sorang nieh RM35. Aku mampu jadi model dia jelaa.

5. Overall

Kalau anda dah berkeluarga and purata umur anak anak anda adalah 12 tahun, please go have fun here. Siyes best but if anda single dan ingin release tensi bersama kawan kawan, abaikan tempat nieh and lets go USS ! Eh !

Nota kechik chumel : Beb, sorry tak belikan kau t-shirt sebab aku rasa tak berbaloi harga dia..Esok aku belanja kau buka puasa lagi berbaloi..okeyy.??

Till then,

Bubbye !