Merapu Meraban #1 : Aku Is Bosan dan Stress

Assalamualaikum,

Sekarang tengah lunch hour. Aku makan sambil taip entry. Bagos kan.? Aku rasa nak membebel maka korang layankan jelaa yea.

Aku tatau laa hobby korang apa kan tapi hobby aku adalah makan. Selain dari tuh, hobby aku yang lain adalah merungut bila perut dah buncit dan double chin mula kelihatan. Yeah. Typical girls kan? Aku tauu tuh.

Pulau Sentosa, Singapura. Februari, 2009.
Aku suka try makanan baru yang aku tak pernah try dan ia semakin hebat bila ada member yang melayan je apa yang kau buat. Heaven kau tau ! Aku dengan kengkawan suka sangat lepak kat restaurant each time kitorang meet up. Kadang kadang tahan 3 4 jam dok kat restaurant sambil chit chat kosong. Sumpah double heaven di situ.

Baskin Robin, Alamanda. May, 2012

Disebabkan hobby aku yang super duper ohsem ini, berat aku penah naik melambung sampai 72kg dengan tinggi aku yang just 154cm. Gemuk.? Opkos laa weyh. Time tuh aku darjah 6. Abis satu batch panggil aku gemuk.

Bukit Tinggi, Pahang. Januari, 2003
Masuk sekolah menengah, bak kata mama, dah pandai nak melawa so aku tekad nak kurus. Maka start form 2, aku puasa sunat every isnin khamis for about three months. Aku sahur before tidur then buka puasa makan sepinggan kecik je. Aku tak boleh hidup tanpa nasi so aku still makan nasi hari hari but in a small portion. Memang aku jaga makan aku time tuh.

Pastuh aku jogging every evening pusing dua tiga kali Titiwangsa. Yea, kalau korang penah dengar cerita Awal Ashaari yang kata Titiwangsa saksi dia kurus. Same goes to me laa. Agaknya aku penah terserempak ngan Awal tuh dulu cuma time tuh dia gemuk so I never realize. Ahaks !

Taman Tasik Titiwangsa. Ogos, 2008.
Berkat puasa and jog tuh, berat aku daripada 72kg turun jadi 52kg. Phewww. Pengorbananku tak sia sia ok. Gila tak happy kau. Perempuan mana tak happy bila perut dah flat dan BMI kata berat dia normal. Hahaha

Taman Pelangi Jaya. Oktober 2007
Tapi aku dengan hobby aku tetap tak dapat dipisahkan. Aku notice yang berat aku senang naik dan senang turun tapi seems like impossible nak maintain. Penah maintain pun time dok Kamsis Polisas dulu. Time tuh memang aku rasa aku paling kurus dalam sejarah hidup. Semua orang kata aku tersiksa dok hostel sampai keluar je dari hostel aku terus kena gastrik. Huu

Masjid Kristal, Terengganu. September, 2009.

Sekarang berat aku naik lagi. Mungkin sebab bahagia.?? Ahaks !

Petaling Jaya. Today, 2013.

Nota kechik chumel : Entry nieh takde motip sebenarnya. Just aku tengah bosan and stress menghadap akaun di awal tahun. Tolong laa simpati dekat aku :(

Till then,

Bubbye !

2 comments:

Jue Jaynee Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates said...

hihihi gumuk nya tau..tapi comey je..hihihi

jue maintain sebab dinner jam 6 ptg...

so try ar..amalkan dinner awal

Cik Syida Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates said...

wahh,, titiwangsa tu yang tak tahan tu :D

well, betul ckp orang bila bahagia, berat mesti naik, hehehe :D